Door op 21 januari 2014

Breedband in het buitengebied: binnen vijf jaar realiseren

Op 22 januari staat een voorstel van Gedeputeerde Staten voor de aanleg van een open breedbandnetwerk in Overijssel op de agenda van Provinciale Staten. Een snelle digitale verbinding is essentieel voor de sociale en economische ontwikkeling van de provincie, en de PvdA wil zo snel mogelijk in heel Overijssel snelle internettoegang realiseren. Ook in het landelijk gebied. En daar ligt het probleem, want zonder steun van de provincie komt snel internet er niet in het landelijk gebied.

In de Overijsselse buitengebieden zijn op dit moment ongeveer 38.000 woningen en 2.000 bedrijven verstoken van snelle internettoegang. Om marktpartijen zover te krijgen breedband aan te leggen in het landelijk gebied wordt in het voorstel van GS al op voorhand € 500 provinciale subsidie per aansluiting beschikbaar gesteld. Dat betekent feitelijk dat €20 miljoen aan belastinggeld besteed wordt voordat er ook maar een meter glasvezel is gelegd. En daarbovenop voorziet het voorstel ook nog eens in de oprichting van een aparte koepelorganisatie waarvan de noodzaak niet wordt onderbouwd. In de woorden van de gedeputeerde is dat “een terugvaloptie”, want ook het college heeft nadrukkelijk voorkeur voor samenwerking met de marktpartijen.

En daar wringt de schoen. Het voorstel van GS maakt niet duidelijk wat samenwerking met marktpartijen inhoudt. Volgens de PvdA kan de aanleg van het netwerk direct via een aanbestedingsprocedure in de markt worden gezet. De steun van Overijssel bij de aanleg van breedband levert dan zeker geen problemen op omdat aan de richtlijnen voor staatssteun van de Europese Gemeenschap wordt voldaan. Laat het aan de geïnteresseerde marktpartijen over om met een gedegen businessplan te komen en laat ze nog in 2014 beginnen met de aanleg.

“Ik heb gesproken met marktpartijen en die pakken de handschoen op,” zegt PvdA-Statenlid Henk Heskamp. “Binnen vijf jaar heeft het landelijk gebied in Overijssel dan een breedbandverbinding.” Het voorstel van de PvdA fractie leidt tot snellere en efficiëntere aanleg van glasvezel in het buitengebied voor alle percelen. En daarmee is het gewoon beter dan het voorstel van het college.

De fractie van de PvdA ziet niets in de voorgestelde koepelorganisatie en zal het voorstel van GS in deze vorm niet steunen.