75 jaar vrijheid in deze tijd

Door Niels van der Hoorn op 6 mei 2020

75 jaar geleden werd Nederland bevrijd van de Duitse bezetting. De bezetting is een zwarte bladzijde in onze geschiedenis. Zelf heb ik het geluk dat ik in vrijheid en welvaart ben geboren. Voor mijn grootouders is dat een ander verhaal. Mijn grootvader kwam uit Den Haag en mijn grootmoeder is opgegroeid in het centrum van Amsterdam. Met enige regelmaat heb ik het er nog met mijn grootmoeder over, hoe zij die periode heeft beleefd. Dan vertelt zij mij over de verzetsactiviteiten van haar vader, de avondklok, de continue angst als er weer vliegtuigen boven Amsterdam vlogen en niet te vergeten over de reis naar Drenthe om bijgevoed te worden. Ja, voor haar heeft vrijheid een andere betekenis.

Juist in deze tijd merk ik hoe ik vrijheid als iets vanzelfsprekend ervaar. Ik ben opgegroeid in een tijdperk waarin ik naar buiten kon, er was voldoende te eten, ik kon studeren en ik leefde niet in angst. Vanaf maart 2020 weten we met zijn allen weer hoe belangrijk deze vrijheid is en wat er gebeurt als we hierin beperkt worden. Op die manier krijgt vrijheid voor ons weer een andere betekenis. We werken zoveel mogelijk vanuit huis, houden afstand tot elkaar, zoeken de drukte niet meer op en gaan alleen naar buiten wanneer dat nodig is. We kunnen niet meer naar concerten, scholen zijn nog gesloten en we kunnen geen sport beoefenen bij sportverenigingen. Maar laten we niet vergeten dat er voor de coronamaatregelen voor heel veel gezinnen een hoop van deze dingen al niet vanzelfsprekend waren. En juist die mensen worden in deze tijd extra hard geraakt. Laten we naar ze (blijven) omkijken en helpen daar waar we kunnen.

Naast de mindere kanten zie ik in deze bijzondere periode ook fantastische initiatieven ontstaan. De saamhorigheid komt op een bijzondere manier weer terug. We doen boodschappen voor buren die dat zelf niet kunnen, we bedenken met zijn allen nieuwe manieren om eenzaamheid zoveel mogelijk tegen te gaan, helpen massaal lokale ondernemers en we staan nu meer dan ooit klaar voor elkaar.

Juist door een beetje van je eigen vrijheid op te geven kunnen we de vrijheid van een ander beschermen. Laten we dat de komende tijd met zijn allen blijven doen en op die manier een mooie betekenis aan vrijheid geven die we lang geleden terug hebben gekregen.

Blijf gezond en kijk naar elkaar om!

Niels van der Hoorn

Niels van der Hoorn

Mijn naam is Niels van der Hoorn. Ik ben 27 jaar en woon in Zwolle. In het dagelijks leven werk ik als juridisch adviseur bij verschillende gemeenten. Vanaf jongs af aan ben ik al betrokken bij wat er speelt in de maatschappij. Zo vond ik als leerling al dat jongeren betrokken moesten worden bij het

Meer over Niels van der Hoorn