1 mei – daar is het feestje!

1 mei 2018

1 mei 2018, vijftig jaar na 1968. Mensen slaan de handen weer ineen en gaan de straat op. Allerwege wordt duidelijk dat onze ethische schatkist weer gevuld moet worden. De Amerikaanse pers zegt openlijk dat Trump de morele bagage mist om nog langer politiek leider te zijn. In de afgelopen week hebben we kunnen zien in welk een crisis de Grootste Partij van Nederland zich bevindt.

De leiders van de VVD hebben de grenzen van de Grote Uitruil bereikt zijn. Met de uitbuiting van onze natuur en van arbeid is het wel even klaar, lijkt het. Het verbaasde vriend en vijand al hoe vlot dit kabinet schadevergoedingen toezegde aan Groningers die de rekening betalen van de winsten die de NAM tientallen jarenlang maakte, en van de grote belastingopbrengsten waar wij allemaal plezier van hadden. De regeringspartijen pleegden handjeklap met de multinationals van deze wereld, met uw belastinggeld, om daarmee te voorkomen dat zij als aandeelhouders van de NAM en het huidige kabinet, moeten opdraaien voor de schadevergoedingen in Groningen. Wat een afgang voor de Grootste Partij die ooit de kleyne luyden, hardwerkende middenstanders, vertegenwoordigde. Wat een blamage voor de leiding van D66 dat ooit voor bestuurlijke vernieuwing en transparantie stond. En hoe kan de leiding van het CDA dit nog aan zijn achterban verkopen, mensen die met hart en ziel stemmen uit spiritueel en moreel besef?

Dit soort uiterst rechtse keuzes tekenen dit kabinet. Lagere salarissen voor arbeidsgehandicapten. Wel economische groei maar geen hogere lonen. Niet doorpakken op gebied van duurzame energie, waardoor banengroei in deze sector achterblijft en de rekening naar toekomstige generaties wordt doorgeschoven.

1 mei is de jaarlijkse Dag van de Arbeid. Een dag die in Engeland, Duitsland en Denemarken nadrukkelijk gevierd wordt. Landen waar de strijd voor een eerlijke verdeling van welvaart hard gevoerd wordt. Niet voor niets behoren Britse economen tot de wereldtop, zoals Mariana Mazzucato met haar fundamentele oproep tot een hernieuwde waardering voor de rol van de overheid in maatschappelijke innovatie en voor het herwaarderen van arbeid en culturele investeringen.

De Dag van de Eerlijke Arbeid. De internationale erkenning dat wij mensen samen waarde scheppen door arbeid. Dat wij bij wijze van uitruil elkaar daarvoor bedanken en belonen. Op een eerlijke manier. Of je nou in loondienst bent, als mantelzorger werkt, kleine ondernemer bent of zzp’er: weet waarom wij als Nederlandse samenleving jarenlang internationaal enorm gewaardeerd werden, mede dankzij opeenvolgende PvdA ministers en wethouders: de open samenleving, een smeltkroes van culturen van hardwerkende handelaars die altijd de grenzen opzoeken, het land van vernieuwers dat ‘polderen’ voor inclusie van alle maatschappelijke groepen tot geslaagd politiek handwerk maakte. Er wordt op ons gerekend: in het buitenland, dat we weer onze gidsrol oppakken, en in het binnenland door alle mensen die voor een rechtvaardiger wereld staan en voor al diegenen die ondanks de economische groei daar niets van merken.

Er valt dus weer wat te vieren op 1 mei! Samen met onze linkse vrienden. Maar ook met onze vrienden bij het CDA, D66 en VVD die schoon genoeg hebben van hun rechtse leiders. Wij gaan de morele schatkist weer vullen, wij staan als PvdA-ers voor sociale gerechtigheid, solidariteit en eerlijk werk!

Daar is het feestje! Tot ziens op 1 mei!