Door Tijs de Bree op 20 april 2017

Meer dan stenen stapelen

Kantoren en huizen bouw je met stenen en cement. Hier en daar wat ijzer, een paar dakpannen, hout voor de kozijnen, wat glas in de ramen en je bent een heel eind. Maar het belangrijkste ontbreekt nog: een goed plan. Architecten, stedenbouwkundigen, creatievelingen, inrichters en ergonomen – deze specialisten en adviseurs dragen allemaal hun steentje bij aan een plan voor een nieuw kantoor of huis.

De provincie Overijssel investeert fors in het opnieuw aantrekkelijk maken van bedrijventerreinen die niet meer gewild zijn. We hebben daarvoor zelfs een speciaal ‘bedrijf’ opgezet: de Herstructureringsmaatschappij Overijssel (HMO). Samen met gemeenten en ondernemers knapt HMO verouderde bedrijventerreinen of leegstaande kantoorpanden op.

Met de HMO slaan we meer vliegen in één klap. Leegstand en verrommeling worden tegengegaan. We gaan zuinig om met onze ruimte door niet zomaar iets nieuws te bouwen voordat het oude is opgeknapt, en Overijssel krijgt er mooie gebouwen met fijne werkplekken bij. Voor ondernemers is het daardoor aantrekkelijker zich te vestigen in Overijssel, waardoor er meer banen komen. En als laatste levert het werk op voor die adviseurs en specialisten die ik hiervoor noemde.

Ik weet uit eigen ervaring dat bijvoorbeeld een goede architect echt het verschil kan maken. Een stapel stenen of een betonnen kolos kan zij of hij omtoveren tot een bruisende plek, waar het fijn werken is en waar ondernemers graag hun bedrijf vestigen.

HMO doet haar werk op enige afstand en in stilte. Zo nu en dan lezen of horen we er iets over. En wat we horen is vaak goed nieuws. HMO presteert over het algemeen goed. Zo goed dat we in 2016 zelfs hebben besloten dat HMO zich bezig mag houden met álle werklocaties: binnensteden, kantoorparken en industrieterreinen door heel Overijssel kunnen nu door HMO onder handen genomen worden.

Inmiddels zijn we een jaartje verder, en eigenlijk ben ik reuze benieuwd hoe de vlag erbij hangt. Welke plekken zijn aangepakt of onderhanden? Hoe selecteert HMO de plekken waar ze mee aan de slag gaat? Met wie werkt HMO samen en waarom? Tegen welke hobbels of obstakels loopt HMO aan? Binnenkort kom ik terug met de antwoorden en misschien wel een verbetervoorstel.

Tijs de Bree

Tijs de Bree

In Deventer woont Tijs de Bree samen met zijn vrouw en drie kinderen. Van 2011 tot 2019 was hij fractievoorzitter voor de PvdA Overijssel. Sinds juni 2019 is hij namens de PvdA gedeputeerde in Overijssel. Het profiel van Tijs op de website van de provincie Overijssel.      

Meer over Tijs de Bree